Forebyg skimmelsvamp og frost skader – få has på fugt i kælder

25 november 2020
Astrid Pedersen

Lugter der muggent og jordslået i din kælder – og føles luften såvel som væggene og gulvet kold og klam? Så er der stor sandsynlighed for at der er fugt i din kælder. Og så bør du gøre alt hvad du kan for at komme problemet til livs,

Hvorfor skal jeg bekæmpe fugt i min kælder?

Måske gider du ikke rigtig fokusere på fugt i kælderen. Du går jo alligevel aldrig derned, og så længe den holder sig i kælderen kan den vel hverken gøre fra eller til.

Men her tager du fejl. Fugt i kælderen kan sagtens udvikle sig til et særdeles alvorligt problem. Hvis der er trængt fugt ind i kælderen gennem revner og sprækker i murværk eller fundament, eller hvis fugt fra eksempelvis vaskemaskine eller tørretumbler har fået lov at sætte sig i væggene, kan det have ganske nedbrydende og ødelæggende virkninger.

Et alvorligt problem i forhold til fugt i kælderen er risikoen for frost sprængninger. Hvis fugten er trængt ind i mursten, mørtel, beton eller cement vil væden så snart frosten sætter ind udvide sig – med svære skader på murværket til følge.

Et andet problem med indtrængende fugt i kælderen er risikoen for at mikro organismer som for eksempel skimmelsvamp får gode livs betingelser. Skimmelsvamp kan inficere væggene i din bolig og er hel utroligt svær at få has på når først den har bidt sig fast. Dette er alvorligt idet skimmelsvamp er under mistanke for at forårsage en række kroniske sygdomme og dårligdomme, og generelt er årsag til et ringe indeklima.

Kom fugten i kælderen til livs før det er for sent

Derfor bør du, det øjeblik du konstaterer at der er fugt i kælderen, øjeblikkelig tage affære – og om nødvendigt kalde relevante fagfolk til hjælp. Du kan læse mere om hvad du stiller op med fugt på husblog.dk